Vraagbaak – Hij wil alleen maar potjes eten

Vraagbaak – Hij wil alleen maar potjes eten

Mijn zoontje is nu bijna 16 maanden oud. Toen hij bijna 5 maanden oud was zijn we begonnen met vaste voeding. Ik pureerde zelf alles en vroor kleine porties in. Op de dagen dat ik werkte kreeg hij 2x per week een potje omdat het mij dan niet lukte om vers voor hem te koken. Toen hij rond de 10 maanden was merkte ik dat hij potjes lekkerder vond en werd ik soms wat makkelijker. Ik gaf hem wat vaker een potje omdat hij daar veel meer van genoot. Op een gegeven moment begon hij vers avondeten te weigeren en wilde hij alleen nog maar potjes. Ik heb daaraan toegegeven omdat ik geen zin had in elke avond een drama bij het avondeten.
Ik zet niet het potje op tafel maar doe het in een schaaltje zodat hij een potje niet gaat herkennen, toch werkt het allemaal niet en wil hij echt alleen maar potjes. Als ik toch vers eten voor hem maak, neemt hij 1 hap en spuugt het direct uit. Hij eet dan ook verder niks meer.
Hij gaat 1x pw naar het kdv en eet daar S middags warm, er wordt dan vers gekookt en ik krijg elke week te horen dat hij het super lekker vond en goed gegeten heeft!
Het maakt mij soms verdrietig, potjes zullen heus niet slecht zijn maar, ik had mij voorgenomen hem zoveel mogelijk vers eten aan te bieden.
Heb jij misschien tips om mijn zoontje van de potjes af te helpen?

 

20161002_181306

 

Veel ouders hebben vragen over het eetgedrag van hun kinderen. De hele dag door worden ouders geconfronteerd met boodschappen over hoeveel en wat hun kind zou moeten eten. Er wordt steeds meer reclame gemaakt voor speciale voeding voor kinderen en de grote merken hebben allemaal hun eigen website of forum waar tips en adviezen gegeven worden. Dit kan je als ouder flink aan het twijfelen brengen.

Eten is, naast slapen en zindelijkheid, het enige waar kinderen echt hun eigen stempel op kunnen drukken en waarbij je als ouders vaak de eerste tekenen ziet van een eigen willetje. Als ouder wil je graag dat je kind voldoende eet dus dit is ook vaak hetgene waar aan toegegeven wordt. Beter iets eten dan niets eten, is vaak de achterliggende gedachte.

Je zoontje is door de potjes gewend geraakt aan minder uitgesproken smaken. Proef zelf maar eens blind een potje en kijk of je kan achterhalen welke smaak het is. (Leuk spelletje voor op een babyshower trouwens) Dat is echt heel moeilijk. Daarnaast heeft je zoontje de associatie gemaakt dat hij thuis een potje krijgt als hij het eten wat hij als eerst krijgt uitspuugt. Je zoontje moet nu gaan ontdekken welke van de uitgesproken smaken hij lekker vind en welke niet en deze uitgesproken smaken ook thuis te gaan waarderen.

Je kan het een beetje vergelijken met sporten. Als je in de sportschool bent dan ga je automatisch sporten. Maar zodra je thuis bent is het veel lastiger om je daartoe te zetten omdat je weet dat het alternatief, lekker op de bank liggen en netflix kijken, op de korte termijn fijner is. Voor je zoontje is het net zo. Op het kdv eet hij automatisch met de groep mee maar thuis is voor hem het potje te vergelijken met op de bank liggen en netflix kijken. Niet echt heel inspirerend, maar wel lekker vertrouwd.

Belangrijk is nu dus om thuis ook positieve associaties te gaan creeren met vers eten, en het thuis net zo normaal te maken als op het kdv.

  • Begin met zachte, minder uitgesproken smaken zoals wortel, doperwt, broccoli en aardappel.
  • Bied elke avond meerdere smaken aan, bijvoorbeeld in de vorm van een monkey platter. Dit is een bord, of bijvoorbeeld een muffinbakvorm met allemaal vakjes, met verschillende stukjes groente, fruit, vlees enz.
  • Laat hem zelf beslissen hoeveel hij eet en wat hij kiest. Je kunt hem iets aanbieden, maar het voor hem in zijn mond stoppen zorgt er alleen maar voor dat hij het weer gaat uitspugen.
  • Maak het eten gezellig, dek de tafel, steek een kaarsje aan. Eet met hem mee, praat met hem en laat hem ook bijvoorbeeld jou eens voeren.
  • Geef hem zelf een vork en laat hem oefenen met prikken.
  • Zit niet te lang aan tafel. Als hij niet meer wil dan heeft dwingen geen zin. Ruim de tafel af en ga verder met de rest van de avond.
  • Bied geen potjes aan als het de eerste dagen wat minder gaat. Vertrouw op het zelfregulerend vermogen van je zoontje. Hij zorgt er echt voor dat hij voldoende binnenkrijgt. Bied wel later op de avond, bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan nog melk of yoghurt aan zodat hij met een goed gevulde buik gaat slapen.
  • Mocht dit allemaal niet werken dan kan je ervoor kiezen om de smaken wat geleidelijker te gaan introduceren door potjes te mengen met vers eten. Bij de meeste kinderen is dit echter niet nodig.

 

Heel veel succes, het zal even doorbijten zijn de eerste dagen want een associatie veranderen kost nou eenmaal even wat tijd. Maar hou voor jezelf in je achterhoofd dat hoe langer een associatie bestaat, hoe moeilijker hij vaak te doorbreken is. Hem nu begeleiden in de stap naar verse producten is dus op de lange termijn het beste wat je voor hem kunt doen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *