Vraagbaak: Help mijn kind kan niet alleen spelen!

Vraagbaak: Help mijn kind kan niet alleen spelen!

Mijn zoon van bijna 2 kan zichzelf absoluut niet alleen vermaken. Thuis heeft hij mij als moeder constant nodig om hem bezig te houden. De meeste activiteiten interesseren hem slechts kort en hij heeft mij dan nodig om weer iets nieuws te verzinnen. Op het kinderdagverblijf lijkt het beter te gaan. Op de dagen dat ik thuis ben moet ik ook het huishouden doen en het lijkt me zo fijn als hij zich dan even zelf kan vermaken zodat ik kan poetsen en dat we dan daarna samen wat kunnen gaan doen. Heb jij tips hoe ik hem kan leren zelf te spelen?

Veel kinderen hebben moeite met alleen spelen, omdat dit niet iets is wat vanuit de evolutie gezien bij ons als mens past. Mensen functioneren het beste in groepen. In een groep heeft de mens de grootste kans om te overleven en zeker kleine kinderen hebben anderen nodig om in leven te blijven. Dat we graag willen dat kinderen al op jonge leeftijd leren om alleen te spelen is echt iets van onze westerse cultuur en van de laatste paar decennia.

Toch is het als voorbereiding op onze maatschappij en ons schoolsysteem in combinatie met ons eigen drukke leven niet verkeerd als je kind deze vaardigheid aanleert.

Een aantal tips om je kindje zelf te leren spelen en ook om zelf meer aan je huishouden toe te komen:

 

  • Laat je kind meehelpen met de huishoudelijke activiteiten, geef je kind een poetsdoekje, een kleine swiffer of laat hem of haar meehelpen met bijvoorbeeld het wassen van de aardappels. Een learning tower kan hierbij enorm helpen. Je kind doet op deze manier zelf iets, maar heeft een voorbeeld om af en toe naar te kijken en je bent dichtbij genoeg om veiligheid aan je kindje te bieden.

20161020_075620

Of bijvoorbeeld de schroefjes alvast in de gaatjes stoppen als papa en mama een kast in elkaar zetten.

 

  • Zorg dat het speelgoed van je kindje vrij toegankelijk is. Als je kind zelf zijn speelgoed kan pakken kan hij of zij ook beter aangeven waar op dat moment de interesse naar uitgaat. Goed, het is vaak ’s avonds net iets meer opruimwerk maar vaak vinden kinderen het ook heel leuk om hierbij mee te helpen en alles terug in de bak te gooien.

zelf-speelgoed-pakken
 

 

  • Te veel speelgoed zorgt voor overprikkeling en dat kinderen meestal niet meer weten wat ze moeten doen. Sorteer speelgoed in bakken en rouleer regelmatig, zo blijft speelgoed uitdagend en voorkom je overprikkeling.

 

  • Kies voor open ended speelgoed. Dit is speelgoed waar geen specifieke gebruiksaanwijzing bij zit. Het heeft geen doel zoals bijvoorbeeld een puzzel. Open ended speelgoed is op veel verschillende manieren te gebruiken en prikkelt de creativiteit van je kind. Op google en pinterest kun je veel voorbeelden vinden.

 

  • Start samen op. Ga naast je kind zitten met een bepaalde activiteit en help je kind de eerste 5 minuten op weg. Begin bijvoorbeeld samen met het bouwen van een toren en na 5 minuutjes benoem je dat je even de afwasmachine uit gaat ruimen en dat je daarna weer komt kijken naar de toren.

 

  • Blijf zoveel mogelijk in dezelfde ruimte. Op het moment dat je de kamer uitloopt en je kind je niet meer kan zien of horen raakt hij afgeleid van zijn spel en zal hij naar je opzoek gaan. Als je kind je nog kan zien en horen is de veiligheid groter en zal je kindje makkelijker gaan spelen.

 

  • Plan genoeg samenspeel momenten in. Dus momenten waarop je echt met je kind gaat zitten en gaat spelen. Zonder telefoon, zonder afleiding maar 100% spelen met je kind. Binnen of buiten maakt niet uit, als je er maar bent. Hiermee bevestig je aan je kind dat er momenten zijn van samenspelen en momenten zijn van alleen spelen. Samenspelen leert je kind over de verschillende mogelijkheden van speelgoed, helpt je kind om nieuwe vaardigheden aan te leren en bevestigt zijn behoefte aan contact.

 

 

 

Heb je zelf een vraag voor de vraagbaak? Stel deze dan in de comments of stuur een mailtje naar: info@rubypothoven.nl met als onderwerp: vraagbaak.

One thought on “Vraagbaak: Help mijn kind kan niet alleen spelen!

  1. Een herkenbaar probleem. Mijn zoontjes hadden dit ook. Gelukkig kwam er vaak een buurjongetje en die nam dan het initiatief. Ik weet niet of het toeval is, maar mijn twee zonen kregen later een diagnose pdd-nos. Ik vraag me nog altijd af of verklaart dat ze niet goed alleen konden spelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *