Papa, er zit een monster onder mijn bed!

Papa, er zit een monster onder mijn bed!

Sinds een tijdje is onze jongste zoon van 7 ’s avonds bang om te gaan slapen. Hij durft eigenlijk niet meer alleen naar boven en als hij in bed ligt duurt het vaak nog geen vijf minuten voordat hij huilend naar beneden roept dat er een monster onder zijn bed zit. We hebben al een nachtlampje aan gedaan en kijken voordat we naar beneden gaan onder zijn bed maar het lijkt niet te helpen. Wat kunnen we doen om hem te helpen?

 

Omdat angsten hebben “normaal” is, wordt er vaak geen melding van gemaakt omdat verwacht wordt dat een kind er wel overheen groeit. Alle kinderen hebben wel eens last van angsten en bij iedere levensfase horen bepaalde angsten die je door moet maken wil je overleven. Bijv. Een jong kind moet scheidingsangst doormaken, omdat het zonder moeder in een lastige situatie niet zou overleven.

angsten-per-levensfase

 

Rond de 7 a 8 jaar zijn kinderen dus vaak bang in het donker en voor bovennatuurlijke wezens. De angst voor een monster onder je bed hoort dus bij de normale ontwikkeling van een kind. Maar ondanks dat het bij een normale ontwikkeling hoor is het heel erg vervelend voor alle betrokkenen en kan een angst soms ook steeds groter worden. Daarnaast zorgt deze angst ervoor dat een kind te weinig en vaak onrustig slaapt wat ook weer impact heeft op het dagelijks leven van een kind.

 

Als ouder zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je kind te helpen bij angsten voor het slapen gaan:

  • Het vertrouwen van je kind in zijn eigen bed vergroten, bijvoorbeeld door een knuffel, nachtlampje, slaaprituelen, zachte muziek tijdens het slapen gaan
  • Afspraken maken met je kind, bijvoorbeeld elke 10 minuten kom ik even kijken. Dit kun je dan steeds een stapje verder uitbreiden.
  • Iets anders wat goed helpt is je kind leren leuke herinneringen op te halen als hij in bed ligt of te verzinnen dat hij zelf de held is in een verhaal. Dit roept een gevoel op van blijdschap of trots en nemen de plek in van de angst.
  • Als de angst te groot is kun ja als ouder op de gang bezig zijn, bijvoorbeeld strijken (wordt dat klusje ook nog eens gedaan), zodat je kind weet dat je in de buurt bent.
  • Soms kan het nodig zijn de slaapkamer opnieuw in te richten. Een nieuwe kamer kan het kind afleiden van zijn angsten en de eventuele angstwekkende eigenschappen van de kamer verdwijnen.
  • Voor angstige kinderen is het ook belangrijk om van de slaapkamer geen strafplek te maken. Kinderen gaan dan emoties van angst, boosheid en/of verdriet koppelen aan hun slaapkamer en dat maakt in slaap vallen lastiger.

 

Heb je zelf een vraag voor de vraagbaak? Stel deze dan in de comments of stuur een mailtje naar: info@rubypothoven.nl met als onderwerp: vraagbaak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *