Leren eten

Leren eten

Na een eerste periode van borst- of flesvoeding komt het moment dat je kleintje toe is aan vaste voeding. Maar hoe pak je zoiets aan? Hoe weet je wanneer en waarmee je moet starten? En hoe vind je een weg in alle tegenstrijdige informatie die er op internet te vinden is?

In dit artikel vertel ik hoe wij het hebben aangepakt en wat voor ons wel en niet gewerkt heeft aan de hand van vragen die veel ouders zichzelf en ons stellen.

Starten bij 4 of 6 maanden?

De onderzoeken zijn hierin erg wisselend, het ene onderzoek beveelt vier maanden aan terwijl het andere onderzoek zegt dat je absoluut moet wachten tot zes maanden. Wij zijn gestart met zes maanden. Voor ons was dit een hele bewuste keuze. Wij wilden Max graag zoveel mogelijk het eten zelf laten ontdekken en pas vanaf ongeveer 6 maanden is de motoriek hiervoor voldoende ontwikkeld.  Omdat ik zelf veel last heb van darmproblemen, wilde ik Max zijn darmen (zeker omdat hij prematuur geboren is) wat meer tijd geven om te ontwikkelen.

Ik vond zelf het artikel van de groene vrouw erg verhelderend. http://www.groenevrouw.nl/die-zes-maanden/

Veel ouders hebben het idee dat hun kindje al eerder toe is aan vast voedsel. ‘Hij kijkt het eten bijna van mijn bord, hij probeert het zelfs af te pakken en in zijn mond te stoppen,’ is een uitspraak die ik al van veel ouders gehoord heb. Dit was bij Max ook het geval, maar ikzelf heb dat vooral gekoppeld aan het ontdekken van de wereld en het na willen doen wat wij doen en niet aan honger of behoefte aan extra voedingsstoffen. Op het moment dat ik, bij wijze van spreken, zelf sokken zou gaan eten zou Max die ook afgepakt hebben en in zijn mond gestopt hebben.

 

Groente of fruit?

Wij zijn gestart met groenten. Maar al vrij snel hebben we ook fruit geintroduceerd. Wij hebben niet gemerkt dat Max een sterke voorkeur had voor zoete smaken. De eerste periode was alles een ontdekking en maakte het hem echt niet uit of je nu peer of broccoli voor hem neer zette. Nu begint hij wel steeds meer voorkeuren te krijgen voor bepaalde voedingsmiddelen. Maar je doet hem net zoveel plezier met een aardbei of een cherrytomaatje als met een koekje.

Max zijn eerste groente was broccoli. Wij vonden dat handig vanwege de zachte smaak en structuur en het feit dat het met een handvat heel handig te eten is.

 

broccoli voor broccoli na

Eerste hapjes: Broccoli before & after

Stukjes of puree?

Wij zijn direct begonnen met het geven van vuistgrote stukken. Max pakte deze zelf en stopte het dan (meestal) in zijn mond. Uiteraard werd alles ook op andere manieren ontdekt. Kun je het in je haar smeren? (ja) Kan je er mee verven? (meestal wel) Kan het vliegen? (nee) Op het begin ging er nog niet zoveel naar binnen en was het vooral proeven en de smaak leren kennen. Maar al snel had hij door hoe het werkte en verdween er steeds meer daadwerkelijk zijn mond. We hebben hem vrij snel mee laten eten met wat wij op dat moment aten maar dan aangepast aan zijn proces.

 

20160125_171936

Deconstructed spaghetti met tomatensaus: spaghetti met tomatenpuree, courgette, tomaat en volkoren soepstengel (8 maanden)

 

Veel mensen keken raar op als we vertelden niks te pureren maar gewoon stukken te geven. Hieronder onze antwoorden op de drie meestgestelde vragen.

Hebben jullie dan nooit potjes gegeven?

We hebben eigenlijk nooit potjes gekocht. Wel hebben we een tijdje fruit gepureerd omdat veel fruitsoorten vrij hard en dus lastig te eten zijn. De fruitpuree gebruikten we dan om op brood te smeren of om door de yoghurt te mengen. De potjes die we gekregen hebben van anderen hebben we opgemaakt toen we net gestart waren met vast voedsel als we uit eten waren. Maar meestal at Max dan alsnog vooral de rauwkost van onze borden af.

 

Geeft het geen enorme rotzooi?

In het begin wel. Ontdekken is kliederen en we wisten waar we aan begonnen. Vanwege onze houten vloer hebben we een zeil liggen onder de kinderstoel en met een vochtig doekje is alles zo weer schoon. Daarnaast heeft hij altijd een grote slab om met mouwen om zijn kleren te beschermen. Nu valt het heel erg mee. Max is dol op eten dus het meeste gaat gewoon zijn mond in. Als hij uitgegeten is of als hij iets niet zo lekker vind beland er nog wel eens wat op de grond, maar de rotzooi valt mij erg mee.

20160802_180319                          20160802_180328

 

Is het niet gevaarlijk?

Het is het grootste schrikbeeld van elke ouder. Je kind zien stikken in een stukje voedsel. Maar zolang je een aantal veiligheidsregels in acht neemt is het geven van stukken niet gevaarlijker dan het starten met puree. Sommigen zeggen zelfs dat het starten met stukken ervoor zorgt dat je kindje zelf leert om een te groot stuk voedsel weer naar buiten te werken en dat het dus juist veiliger is om te starten met stukken.

  1. Geef alleen eten als je kindje goed rechtop zit. In een wipstoeltje of maxi-cosi is geen goed idee. Door de (half) liggende houding kan je kindje voedsel wat naar achter schiet niet goed naar buiten werken.
  2. Blijf altijd bij je kindje als je hem of haar te eten geeft. Dit geldt natuurlijk ook als je puree geeft.
  3. Wacht tot je kindje zes maanden oud is. De kokhalsreflex is dan voldoende naar achteren in de mond verplaatst om vast voedsel mogelijk te maken en je kindje heeft de motoriek om zelf een te groot stukje weer naar buiten te werken.
  4. Snij ronde voedingsmiddelen (zoals: druiven, cherrytomaatjes en knakworstjes) altijd in stukjes. Als je dit niet doet kan dit vast komen te zitten in de luchtpijp.

 

Hoe eet Max nu?

Max eet inmiddels eigenlijk alles mee met ons, maar voor hem voegen we geen zout toe. We zijn er zelf gezonder door gaan eten omdat ik nu elke avond zorg voor minimaal één soort verse groente. Meestal snij ik voor Max ook nog wat cherrytomaatjes er bij omdat ik weet dat hij dat graag eet en hij vaak niet zo geduldig kan wachten tot de warme dingen genoeg zijn afgekoeld.  We beperken zout en suiker en we geven nog geen honing of rauwe vlees of vis maar verder eet hij eigenlijk alles. Zijn favorieten op het moment zijn aardbeien, cherrytomaatjes en alles met aardappel.

 

Wanneer en waarmee zijn jullie gestart met het aanbieden van vaste voeding? Wat waren jullie afwegingen hierin? En welke tips zouden jullie andere ouders geven met betrekking tot het leren eten van vast voedsel?

 

Leestip:

Eten voor de kleintjes – Stefan Kleintjes

https://www.bol.com/nl/p/eten-voor-de-kleintjes/9200000011325997/

2 thoughts on “Leren eten

  1. Ben zelf ook een voorstander van ‘stukken’ eten, dus à la Rapley. Hebben ook gewoon potjes gegeven trouwens, net hoe het uitkwam, maar ik merkte dat broccoli er altijd inging als koek en gewoon uit het vuistje.

    Fruit pureerde ik ook. Appel vaak met laagje water in de magnetron om het zacht te maken, even afkoelen en dan kun je het gewoon geven.

    1. Broccoli is hier ook nog steeds favoriet! Appel gaf ik hem ook uit de magnetron en dan lekker sabbelen en later kluiven op een stukje. Nu eet hij zo een halve appel van het klokhuis af als hij er zin in heeft. Helaas probeert hij dat bij een mandarijn of banaan ook en kan ik dan de schil uit zijn mond gaan lopen peuteren. Maar goed ook dat leert hij nog wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *