De Puberballon

De Puberballon

Max is natuurlijk pas 16 maanden dus de puberteit laat nog even op zich wachten. Maar in mijn praktijk spreek ik veel pubers en hun ouders. En een vraag die eigenlijk steeds terugkeert is: hoe zorg ik ervoor dat mijn kind de puberteit goed doorkomt?

De puberteit is vaak een periode waar ouders met enige angst naar uitkijken. Je heerlijk meegaande kind dat ineens in een monster verandert zodra de puberteit zijn intrede doet. Ineens moet je als ouder gaan nadenken over hoe je omgaat met dingen als roken, alcohol en drugs of met de eerste liefdes die verder gaan dan alleen handje vasthouden op het schoolplein. Veel ouders weten ook nog goed de dingen die zij zelf uitgespookt hebben in de puberteit en willen er alles aan doen om hun kinderen daar tegen te beschermen. Maar hoe zorg je er nou voor dat de puberteit van je kind goed verloopt?

De puberteit is de fase tussen ongeveer 12 en 18 jaar oud waarin kinderen de overstap maken van kind naar volwassene. Waar kinderen voor de puberteit vaak overal ja op zeggen, makkelijk enthousiast te maken zijn en veel dingen leuk vinden, is de puberteit de echte nee-fase waarin alles stom, saai en kinderachtig is en ze alleen nog maar met vrienden willen chillen of op de bank willen liggen en netflix kijken. Deze fase is belangrijk zodat je kind kan uitgroeien tot een gebalanceerde volwassene die bewust de keuze kan maken tussen ja en nee in elke situatie.

Ken je zo’n luchtballon in een attractiepark? Zo één die netjes aan vier touwen vastzit en daardoor recht naar boven gaat en weer terug? Dat is mooi te vergelijken met de puberteit. Stel je voor dat je kind die ballon is. In de puberteit gaat de ballon omhoog en steekt er een flinke storm op. Een storm van lichamelijke, emotionele en cognitieve veranderingen bij zowel je puber als de leeftijdsgenoten om hem of haar heen. De ballon heeft alle vier de touwen nodig om in balans te blijven. Als er één touw knapt dan levert dat vooral wat extra deining op maar zodra er twee of meer knappen is de kans groot dat de ballon stuurloos raakt.

20160923_102247

De vier touwen die de ballon nodig heeft zijn:

  • Communicatie: Open communicatie over de dingen die je puber bezighouden, vrij van oordeel. Maak tijd en ruimte voor dit soort gesprekjes, ook al lijkt je puber daar niet altijd zin in te hebben. Zelf vertellen over eigen puberteit of samen iets gaan doen wat je puber leuk vind kan ook helpen om de communicatie open te houden.
  • Grenzen: Je puber heeft duidelijke grenzen nodig. Een kader waarbinnen hij zich vrij kan bewegen maar waar hij ook tegenaan kan schoppen. Straffen helpt op deze leeftijd bijna niet meer, duidelijk laten merken waar je grenzen liggen en de verwachting uiten dat je puber zich hieraan houdt is vaak de beste manier.
  • Ruimte: Je puber heeft de ruimte nodig om zichzelf te ontwikkelen, om nieuwe vaardigheden aan te leren en om zijn eigen persoonlijkheid te kunnen ontdekken. Steeds meer is deze ruimte ook online, zorg als ouder dat je weet waar je kind mee bezig is maar geef je kind ook de ruimte om hier zelf mee te experimenteren.
  • Vertrouwen: Heb vertrouwen in je kind en vertrouwen in jezelf dat je je kind de basis mee hebt gegeven om de puberteit goed te doorstaan. Trap niet in de valkuil om alles wat je kind doet te gaan wantrouwen en bijvoorbeeld whats app of email te gaan controleren.

 

Kijk jij op tegen de puberteit van je kind? Of kijk je er juist naar uit? En hoe was je zelf als puber? Ga je eerlijk alles durven vertellen wat je zelf hebt gedaan als je puber er naar vraagt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *