5 irritante vragen in de eerste jaren

5 irritante vragen in de eerste jaren

Iedereen kent ze wel, die vragen. Van de meest vreemde mensen vaak ook. Mensen die je amper kent of mensen die juist het antwoord op deze vragen juist al lang kennen. Vragen waar vaak een afkeurende of suggestieve ondertoon onderzit en waar de nekharen van iedere moeder van overeind gaan staan. In deze blog heb ik de meeste irritante vragen op een rijtje gezet met een gepast antwoord!

foto-vragen

  1. Krijgt hij nou nog steeds borstvoeding?

Deze vraag snap ik niet. Vaak wordt dit gevraagd wanneer je je kindje aan de borst legt, dus het antwoord lijkt me niet heel ingewikkeld. Waarom is het in Nederland blijkbaar normaal om vanaf een maand of 6 (ik kreeg de vraag in ieder geval vanaf het moment dat Max 6 maanden oud was) over te stappen op flesvoeding. Borstvoeding is een hele persoonlijke keuze, één waar de omgeving eigenlijk helemaal niets mee te maken heeft.

Antwoord: Tja, we hebben bier geprobeerd maar dat lust hij nog niet, dus voorlopig zitten we hier helaas aan vast.

 

  1. Loopt ze nou nog niet los?

Nog zo’n vraag waar ik niets van begrijp. Kinderen doen dingen op hun eigen tempo. Uit onderzoek is gebleken dat het moment waarop een kind los gaat lopen, compleet los staat van de cognitieve ontwikkeling van een kind. Dat je kind met 11 maanden los loopt zegt dus niets over of hij of zij straks met 9’s het VWO afrond. Verder heb je als ouder ook geen invloed op dit proces. Loopstoeltjes en dergelijken blijken deze ontwikkeling alleen maar tegen te houden en een verkeerde looptechniek aan te leren.

Antwoord: Nee, gelukkig niet zeg. We binden haar overdag vast zodat ze het ook niet kan oefenen. Lijkt me veel te veel werk als ik daar straks achteraan moet gaan lopen vangen.

 

  1. Zijn jullie nog niet gestart met zindelijkheidstraining?

Waarom vragen mensen dit? We vragen toch ook niet naar hun wc gewoonten? Daarnaast is zindelijkheidstraining iets wat nou eenmaal het beste werkt als je er mee begint zodra je kindje er aan toe is. Niet forceren dus.

Antwoord 1: Nou we zijn gestart, kijk maar! Op deze foto zie je zijn eerste poep op het potje. Knap he, jaaa je kunt zien dat we doperwtjes hebben gegeten.

Antwoord 2: Nee, wij zijn aanhangers van de anti-zindelijkheidsgroep. Wij geloven dat je kinderen het best zo lang mogelijk een luier aan kunt trekken. Minimaal tot ze 16 zijn. Het afscheid nemen van je eigen uitwerpselen kan tot die leeftijd erg traumatisch zijn hoor. Zal ik je een foldertje meegeven?

 

 

  1. En slaapt hij al door?

Ahh de doorslaapvraag. Als ik toch eens een euro had gekregen voor elke keer dat mensen dat aan mij vroegen…. Dan kon ik nu lekker op vakantie met ingehuurde oppas om eindelijk bij te slapen. (Want nee hij slaapt nog steeds niet door.) Het lijkt alsof doorslapen het punt is geworden waaraan je kunt aflezen of iemand een goede ouder is of niet. Feit blijft dat je als ouder vrij weinig invloed hebt op het wel of niet doorslapen van je kind. Uiteindelijk komt er een dag dat ze doorslapen (echt waar…. hoop ik.)

Antwoord: Goh ik dacht dat iedereen tegenwoordig wel op de hoogte was. Je loopt wel heel erg achter hoor. Doorslapen is helemaal niet goed voor zo’n kleintje. Glucosewaardes, hersenontwikkeling, biologisch ritme, maar goed daar zal ik je allemaal maar niet mee lastig vallen.

 

  1. Wanneer komt de tweede?

Vanaf het moment dat Max 1 werd krijgen wij deze vrolijke vraag zeer regelmatig. Ten eerste gaat het mensen helemaal niets aan of en wanneer wij voor een tweede kindje. En ten tweede denken deze mensen nou echt dat ik ineens ga zeggen: ja, we wilden het eigenlijk nog even geheim houden. Maar ja omdat je er naar vraagt: We verwachten een zoontje rond april 2019?

Antwoord: Hoe bedoel je? Zeg je nou dat ik dik ben? Ik ben helemaal niet zwanger. Ik ben echt nog nooit zo beledigd. (En dan boos weglopen)

 

Herkennen jullie deze vragen? En welke irritante vragen krijgen jullie wel eens? Wat is het beste antwoord wat je ooit hebt gegeven op zo’n irritante vraag?

Ik ben erg benieuwd!

One thought on “5 irritante vragen in de eerste jaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *